mandag 14. mai 2012

Hva skal jeg så?

Det er mye som ser fint og lekkert ut på frøpakken i butikken, men ofte blir resultatet ikke like godt fordi sorten ikke passer til vårt klima.  Noen vekstene trenger en spesiell dyrkingsmetode som kanskje ikke står beskrevet på pakken.  Profesjonelle dyrkere kan velge mellom sorter som ikke alltid er tilgjengelig for de som ønsker seg en liten kjøkkenhage.  Jeg har derfor søkt litt gjennom sortimentet som er tilgjengelig fra noen av de store frøfirmaenen for å komme med noen anbefalinger:

Gulrot:  For vårt nordlige klima må vi gå for de sortene som er merket tidlig gulrot eller sommergulrot.  Her er det sorter som Nantes 2 og Napoli de sikreste sortene å velge.  Husk å ikke så for tett og å luke bort det som er for mye.  Det bør være ca 4 cm mellom hver gulrot. 
Med rettsort og rett avstand kan resultatet bli riktig bra

Salat:  Her kan man velge å vrake i frø.  Salat har rask voksetid og de fleste vil trives i vårt klima.  Salat kan såes direkte, men så gjerne noen frø inne for å få tidlig salat.  Vanlig salat som isbergsalat, hodesalat og plukksalat er ikke så utsatt for skadedyr utenom snegler.  Men etterhvert er det kommet endel salatvekster som er i slekt med kål.  Aller skadedyr som liker kål liker disse saltvekstene veldig godt.  De må derfor beskyttes med fiberduk.  Det gjelder ruccola, Mizuna,  PacChoi og alle blandinger merket japansk bladgrønnsaker eller lignende.
Mizuna og annen asiatisk salatkål trenger beskyttelse med fiberduk
Knutekål:  Kanskje ikke den mest kjente grønnsaken, men en kålvekst som er veldig god og lett å dyrke.  Du kan så den direkte, men best resultat får man med forkultur.  Såes inne på et lyst og kjølig sted 4-6 uker før utplanting.   Av de sorter som finnes i handelen er de fleste OK, men styr unna kjempesorten "Superschmelz".
Knutekål vokser over marken, smaker sprøtt, saftig og søtt.

Nepe: Frø av målselvnepe er vanskelig å få tak i.  Hvis du kommer over en pakke så husk at frøene holder seg i mange år hvis de lagres tørt og kjølig.  Men det finnes flere sorter mainepe man kan så.  Nepe har kort utviklingstid og kan såes direkte.  Såavstand 5-10 cm og tynn ned til 10-15 cm avstand.  Husk å dekke med fiberduk.

Kålrot:  Her er det sorten "Vige" som er den beste for vårt klima, men også "Bangholm" kan dyrkes her.  Andre sorter er ikke å anbefale i Nord-Norge.  Kålrot kan såes direkte, men best resultat får man med forkultur.  Plant ut med 30-35 cm avstand.

Løk:  Det går kjempefint å drive frem sin egen løk, men ikke prøv å så selv.  Kjøp små setteløk som stikkes i jorda og i løpet av sommeren utvikles en stor løk.  Her kan du bruke både blad og løk i matlagingen.  Løken bør ikke stå under fiberduk fordi bladene lett knekkes.

Sukkererter er en sikker vinner i alle kjøkkenhager.  Brytsukkerert gir fyldige og gode belger som kan spise direkte, eller puttes i woken. Sorten "Sugar Snap" er svært god og kan anbefales.


Spinat er nesten umulig å dyrke på friland i Nord-Norge, men for de spinatelskende er det kommet et alternativ.  New Zealandsk spinat.  Såes direkte eller inne for utplanting.  En plante blir stor og krever 30-40 cm plass for å vokse.  Brukes som spinat.

Hodekål, blomkål og brokkoli er for viderekommende.  De krever forkultur og god gjødsling.  Jeg vil anbefale at man kjøper planter på et gartneri hvis det er mulig.  Ønsker du å drive frem selv velg tidligsortene, her finnes et utall sorter å velge i.  Mer informasjon om kålplanter finner du her.

2 kommentarer:

  1. Takk,takk og takk :) Kjempe fine beskrivelser. Nå vet jeg hva jeg skal kjøpe. Årets prøveprosjekt er kålrot og gulrot. Har lang erfaring med potet. Har fått laget et nytt land for prøveprosjektet mitt. Noen tips? ønsker å dyrke økologisk :)

    SvarSlett
  2. Det beste tipset er å bruke fiberduk. Det holder skadegjørere ute, både kålflue og gulrotflue. Du kan lese mer om fiberduk her: http://gronnsmak.blogspot.no/2011/02/insektsduk.html og her http://gronnsmak.blogspot.no/p/bruk-av-duk-for-hindre-skadeinsekter.html

    Husk også å gjødsle: det finnes økologisk hønsegjødsel å få kjøpt, f.eks Marihøna.

    Enkel fiberduk får du kjøpt på hagesenter, felleskjøpet og Biltema.

    Hvis du ser i venstre marg finner du nærmere beskrivelse av dyrking av både kålrot og gulrot.

    Lykke til!

    SvarSlett